Při nákupu zboží v hodnotě nad 1500,- Kč doprava zdarma.

Litina v gastronomii: mlýnky na maso

Litina patří v gastronomii patří k hojně využívaným materiálům. Pro výrobu kuchyňského náčiní ji předurčuje mimořádná životnost a odolnost vůči intenzivnímu používání. Ačkoliv má tento materiál mnoho výhodných vlastností, vyžaduje speciální čištění a údržbu. Správná péče minimalizuje riziko poškození materiálu a prodlouží životnost výrobku. Litina je mimo jiné využívána na výrobu mlýnků na maso. Jak o litinové mlýnky pečovat?


Každodenní údržba a skladování

Litinové náčiní má své přednosti, avšak vyžaduje poctivou péči. Před prvním použitím a po každém dalším užití je potřeba náčiní důkladně umýt pod tekoucí horkou vodou. Údržbu litinových mlýnků není radno podceňovat, avšak není nijak náročná. Mlýnek je nejdříve potřeba rozebrat na jednotlivé dílky, které se očistí houbičkou s prostředkem na mytí nádobí. Po vyčištění se jednotlivé části opláchnou tekoucí teplou vodou. Nelze opomenout důležitost precizního usušení každého záhybu mlýnku. K mytí nevyužívejte kartáč či drátěnku, aby nedošlo k poškození materiálu.

Vnitřní část mlýnku lze zbavit zbytků jídla a mastnoty pomletím chleba, který v tomto případě poslouží jako šetrná houba. Litinové mlýnky na maso nejsou vhodné pro mytí v myčce na nádobí, kombinace horké páry a agresivních solí a mycích přípravků jim nesvědčí. Osušením ihned po umytí prokážete mlýnku službu, neboť není vhodné mlýnek vystavovat nadbytečné vlhkosti. Skladujte mlýnek na takovém místě, kde nebude vlhkosti vystaven.

Litina má v gastronomii nezastupitelnou roli. Je využívána na výrobu nejrůznějšího kuchyňského náčiní - například pánví, hrnců, zapékacích mis, mlýnků na maso a pekáčů. Značka Porkert vsadila na litinu při výrobě mlýnků na maso a to více než před 100 lety. Litinové mlýnky se staly legendárními spolehlivými pomocníky, které prověřilo již několik generací. Jedná se o nezničitelné výrobky, které vám vydrží sloužit po několik desetiletí. Základ mlýnků tvoří kvalitní šedá litina. Mlýnky Porkert jsou opatřeny silnou vrstvou potravinářského cínu s čistotou 99,9 %. Cín chrání mlýnek před korozí. Pro dlouhodobou ochranu před korozí je potřeba pokrýt povrch mlýnku vrstvou alespoň 30 mikronů. Tuto úpravu provádí značka Porkert jako jediný výrobce na trhu. Použitý cín je zdravotně nezávadný, což potvrzuje certifikát od Státního zdravotního ústavu. O kvalitě mlýnků se můžete přesvědčit také poslechem - při mletí naprázdno uslyšíte, jak do sebe vše přesně zapadá. Při výrobě je kladen důraz na pečlivé obrábění všech součástek, které následně prochází důkladnou kontrolou. Díky tomu, že do sebe díly dokonale zapadají, je složení mlýnku a jeho údržba otázkou chvilky. 


V nabídce Porkert naleznete mlýnky různých velikostí pro domácí i profesionální kuchyně. Nejmenším mlýnkem pro domácí použití je Mlýnek na maso č. 5, jehož výkon je přibližně 0,5 kg za 1 minutu. Mlýnek na maso č. 8 je zástupcem domácího mlýnku střední velikosti a disponuje výkonem 0,7 kg za 1 minutu. Největším mlýnkem určeným pro domácí kuchyně je Mlýnek na maso č. 10 o výkonu 0,9 kg za 1 minutu. Pro profesionální kuchyně jsou určeny mlýnky na maso č. 22 a č. 32 o výkonu 1,2 kg za minutu a 1,7 kg za minutu. Mlýnky si poradí s mletím ovoce, zeleniny a masa (i prorostlého). Pokud se k nim rozhodnete pořídit i nástavce, můžete mlýnek použít na výrobu cukroví, klobás a jitrnic.


Dejte sbohem namletému masu ze supermarketu. Dopřejte si vaření pouze z kvalitních surovin. Není nad kvalitní, doma namleté maso! S mlýnky Porkert vám mletí půjde lehce a doslova od ruky. Pokud sháníte propracovaný mlýnek vyrobený z kvalitního materiálu, vsaďte na mlýnky Porkert. Vězte, že vás nezklamou.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.