Při nákupu zboží v hodnotě nad 1500,- Kč doprava zdarma.

Skladování nožů: blok či lišta?

Správné uskladnění veškerého kuchyňského vybavení a příslušenství úzce souvisí s dobrou organizací kuchyně a je také spjato s ergonomií vaření. Jedním z nástrojů, po kterém v kuchyni saháme velmi často, je nůž. Správné uložení nožů je důležité nejen z hlediska praktičnosti, ale především kvůli bezpečnosti. Nejméně vhodným typem uložení je skladování v šuplíku kuchyňské linky. V každé kuchyni by měl být přítomen stojan či lišta na nože bez ohledu na to, zda se jedná o domácí či profesionální kuchyni. Jaké řešení zvolit?


Stojan na nože

Stojany na kuchyňské nože mají hned několik výhod - jsou bezpečné, komfortní a lze je umístit kamkoliv na pracovní plochu. Na jejich výrobu je zpravidla používáno dřevo, plast nebo nerez. Výběr správného materiálu je klíčový, neboť pokud vlastníte například keramické nože, ocelový stojan nebude správnou volbou, neboť může poškodit povrch čepelí. Moderní stojany již neplní pouze praktickou funkci. Díky originálním designům se stávají nepřehlédnutelnými doplňky kuchyně. Při výběru je třeba dbát na stabilitu stojanu, jeho zpracování, množství mezer a také estetiku. Nevýhodou stojanů na nože je jejich náročnější údržba. Štěrbiny na nože mohou být hůře omyvatelné, pokud se tedy rozhodnete pro klasický stojan na nože, vyberte takový, který má odnímatelnou základnu. Odnímatelná základna bývá navíc ve většině případů protiskluzová, což stojanu přidá na stabilitě. 


Magnetická lišta

Magnetické lišty na nože jsou vhodné do kuchyní s omezenou pracovní plochou. K výhodám magnetických lišt patří praktičnost, neboť díky nim budete mít nože uložené v bezpečí a zároveň po ruce. Lišty jsou vyráběny z oceli, dřeva nebo plastu do nejrůznějších designů, které jsou uzpůsobeny téměř jakémukoliv kuchyňskému prostoru. Lišty umožňují velmi snadný přístup k nožům a minimalizují riziko poškození jejich ostří. Při výběru lišty je potřeba dbát na délku a sílu magnetu. Výhodou je snadná údržba. Narozdíl od klasického stojanu magnetická lišta neobsahuje mezery a různá zákoutí, ve kterých by se mohly hromadit nečistoty. Díky hladkému povrchu lištu stačí otřít navlhčenou houbičkou či hadříkem a poté ji pečlivě osušit. Případnou nevýhodou je jejich pevné umístění. Vzhledem k tomu, že se uchycují přímo do zdi, není možné s ní nadále manipulovat dle aktuální potřeby.


Stojan versus lišta

Obě řešení mají své klady i zápory. Při rozhodování budou hrát roli individuální preference designu, hygienická údržba a umístění - tzn. zda se jedná o domácí či profesionální kuchyni. Důležitým kritériem je kombinace estetiky a funkčnosti s ohledem na uspořádání kuchyňského prostoru.


Magnetický blok

Magnetický blok na nože představuje kompromisní řešení obou způsobů uložení nožů. Magnetický blok kombinuje výhody bloku i lišty a představuje ideální spojení estetiky a praktičnosti. Předností magnetického bloku na nože je jeho snadná instalace, snadná údržba a pohodlné používání.

Příkladem takového bloku je Magnetický blok na  nože Lumo značky Porkert. Hlavním úkolem tohoto bloku je udržet vaše nože bezpečně na svém místě bez nutnosti schovávat je v šuplíku. Blok Lumo je vyroben z odolného bambusového dřeva, které elegantně skrývá 3 silné magnety. Kombinace těchto materiálů stylově doplní interiér každé kuchyně a umožní vám mít nože neustále po ruce. Údržba magnetického bloku je velmi snadná, neboť narozdíl od klasického bloku neobsahuje štěrbiny na čepele nožů, které komplikují údržbu stojanů. Blok Lumo kromě své praktické funkce snadno splní i estetické kritérium a stane se zajímavým prvkem vaší kuchyňské linky. Použité materiály jsou prvotřídní kvality, o čemž vypovídá i záruka 10 let. Pokud tedy hledáte moderní a spolehlivý blok špičkové kvality, Magnetický blok na  nože Lumo vás nezklame.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.