Při nákupu zboží v hodnotě nad 1500,- Kč doprava zdarma.

Spolehlivý pomocník v kuchyni: ocílka Porkert

Spolehlivý pomocník v kuchyni: ocílka Porkert

Kvalitní ocílka patří k vybavení každé profesionální kuchyně, avšak neměla by chybět ani v žádné běžné domácnosti. Bez ostrých nožů se přeci jen v kuchyni lze obejít jen stěží. Pro správnou a především bezpečnou manipulaci s nožem je opravdu potřeba, aby byl ostrý. Ne nadarmo se říká, že tupý nůž je více nebezpečný než nůž ostrý. K čemu přesně ocílka na nože slouží? Jaký je rozdíl mezi ocílkou a brouskem?


Jestliže si přejete udržet nože v dobré kondici, bez ocílky se neobejdete. Pokud byste se na pravidelně používaný nůž podívali pod mikroskopem, uviděli byste, jak je hrana ostří zprohýbaná, pokřivená či zoubkovitá. A zde přichází vhod ocílka. Ocílka vyhlazuje zuby a nerovnosti vzniklé krájením. Slouží k udržení ostrosti již nabroušeného nože. Tímto se ocílka liší od brousku, jehož úkolem je nabroušení tupého nože. Časté ostření pomocí brousky není žádoucí, neboť brousek z čepele nože odebírá velké množství materiálu, což má na životnost nože neblahý vliv. Pravidelné používání ocílky prodlouží rozestupy mezi broušením, čímž se zároveň prodlouží životnost nože.



Představa, že ocílka patří pouze do profesionálních kuchyní, je daleko od pravdy. Ocílky jsou totiž nepostradatelným pomocníkem pro údržbu nožů. Nože si zaslouží pravidelnou poctivou péči, aby nám mohly dobře sloužit a práce s nimi byla bezpečná. Broušení ocílkou je velmi snadné a zvládne jej opravdu každý. Jak tedy na to? Nejdříve je potřeba vybrat takovou ocílku, která je delší než daný nůž. Ocílku uchopte do nedominantní ruky. Pro manipulaci s nožem je potřeba jej chytit dominantní rukou. Pro optimální výsledek je doporučeno, aby při broušení nůž s ocílkou svíral úhel 15 stupňů. Dodržování tohoto úhlu  je pro správné broušení klíčové, neboť pokud je úhel naklopení jiný, dochází k přetváření tvaru ostří. Důležité je, abyste nůž dokázali spolehlivě udržet po celou dobu broušení. Špička ocílky musí být výše než rukojeť a k broušení je využívána její dolní polovina. Nožem po ocílce pohybujte směrem rukojeti k sobě a každou stranu nože přejeďte šestkrát až osmkrát. Při broušení na ocílku nijak netlačte, stačí nožem přejíždět velmi zlehka. Jedná se rychlý proces, který vám však dokáže usnadnit spoustu práce a navíc prodlouží životnost nože. Ostření je doporučeno provádět před každým použitím nože v rámci pravidelné údržby. Po každém ostření ocílku omyjte a důkladně osušte. Při prvních broušeních je nutné dbát zvýšené opatrnosti a s broušením nijak nepospíchat. Postupně se vám motorika broušení zautomatizuje a broušení vám půjde krásně od ruky. Je to opravdu snadné a naučí se to každý. 

S ocílkou značky Porkert se vám podaří udržovat nože dokonale ostré. Jedná se o tradiční ocílku, se kterou nůž naostříte snadno a rychle. Je vyrobena z prémiové oceli. Tato ocel obsahuje vyšší podíl uhlíku, který výrobku propůjčuje odolnost a tvrdost. Jen špičkový materiál totiž zajistí špičkové broušení. Ocílka je kulatého tvaru. Co se týká tvaru, kulaté ocílky jsou naprostou klasikou, kterou si chválí (nejen) zkušení kuchaři. Rukojeť je tvořena kvalitním odolným leštěným plastem. Při výrobě je dbán velký důraz na optimální ergonomii rukojeti, padne do ruky všem - od statných siláků až po něžné dámy. Právě správně definovaná ergonomie umožní pohodlné a především bezpečné držení nástroje. Je dodávána v luxusním balení, hodí se tedy i jako dárek. Ať už si přejete udělat radost sami sobě, či byste rádi potěšili někoho blízkého, ocílka Porkert rozhodně nezklame.

Se srovnaným ostřím se zkrátka krájí lépe. Pokud se už nikdy nechcete trápit s tupými noži, vsaďte na ocílku Porkert. Díky prvotřídní kvalitě se  stane dlouholetým pomocníkem. S noži nabroušenými ocílkou Porkert je zkrátka radost pracovat.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.