Při nákupu zboží v hodnotě nad 1500,- Kč doprava zdarma.

Japonské nože santoku - to nejlepší pro šéfkuchaře?

Pod pojmem santoku se skrývají populární japonské nože té nejvyšší kvality a univerzálního využití. Proto jsou hojně rozšířené nejen mezi japonskými šéfkuchaři, ale i mezi nadšenci do gastronomie po celém světě. V čem se nože santoku liší od evropských kuchařských nožů a jaké benefity přinášejí? Vyplatí se je pořídit? Odpovědi naleznete o pár řádků níže.

Tři ctnosti, mnoho způsobů využití

Japonské slovo santoku v sobě ukrývá význam, který je možno přeložit jako “tři ctnosti”, tedy tři dobré věci. Přeneseme-li význam do prostředí kuchyně, můžeme jej chápat jako “tři způsoby použití”, což nejlépe vystihuje vlastnosti takto pojmenovaného nože, jehož domovinou je právě Japonsko.

Tento tradiční kuchařský nůž je ale vhodný na více než tři činnosti spjaté s přípravou pokrmů. Hodí se jak pro krájení, tak i sekání, řezání, drcení či mletí. Použít jej můžete také na škrábání, naklepávání, rozbíjení a čištění. Snadno s ním tedy nasekáte zeleninu či ovoce, naporcujete maso nebo jiné suroviny, očistíte rybu od šupin nebo zeleninu od semen, rozbijete krabí krunýř, rozdrtíte stroužky česneku a mnohé další. Snoubí v sobě vlastnosti ideální pro naprosto všestranné a multifunkční použití, a nejen proto se těší velké oblibě mezi kuchaři napříč všemi zeměmi světa.

Maximálně přizpůsobený tvar

Nože typu santoku jsou obdobou klasického kuchařského nože větších rozměrů, jaké známe v Evropě. Japonský typ má ale na rozdíl od těch evropských lehce odlišnou geometrii. Je pro něj typická rovná, masivní páteř, zakulacené ostří a zúžená špička. Ta je také více zarovnaná, což při vaření přináší nesmírnou výhodu.

Díky tomu je totiž možné na čepel nože pohodlně nabrat nakrájenou zeleninu, bylinky nebo jiné suroviny a vhodit je do hrnce či pánve bez toho, aniž byste museli použít krájecí prkénko.

Evropské nože pro šéfkuchaře jsou charakteristické spíše špičkou ve tvaru kolébky, se kterými je tento úkon obtížnější. Navíc na čepeli nožů santoku často můžete najít větší či menší drážky, které zamezují uplývání potravin na čepeli během krájení. Na klasické široké nože bez drážek se mohou suroviny přilepit výrazně snadněji.

Tvarem je nůž santoku poměrně univerzální. Má větší, ale poměrně kompaktní rozměry se zkrácenou délkou čepele, která se pohybuje mezi 12 a 20 centimetry, za optimální délku je považováno 18 cm. 

Za to je tento nůž však výrazně širší. Proto s ním můžete nakrájet v podstatě vše, co vám jako kuchaři přijde pod ruku. Jsou to například větší i menší kusy masa, čerstvé ryby, tvrdá i měkká zelenina, ovoce, sýry a jiné delikatesy, lahůdky a podobně. Nůž santoku si zkrátka poradí naprosto se vším a slibuje maximální kontrolu a pohodlí při krájení. Benefitem je také velmi snadná údržba a praktičnost tohoto kuchyňského pomocníka. 

Nože santoku v naší nabídce

Tyto nože mají těžiště posunuté o něco více dopředu, než na co jsme v našich končinách zvyklí, práce s nimi je proto jednoduchá, ale vyžaduje jistý cvik a zkušenosti. V Japonsku jsou nože santoku tradičně naostřeny jednostranně, čímž je možné s nimi krájet v pravé i levé ruce. Pro ty, kteří však práci s takovými noži neovládají, může být krájení složitější. Nože santoku prodávané v tuzemsku jsou proto více přizpůsobeny zdejším zvykům a běžně bývají broušeny z obou stran čepele.

Nůž typu santoku můžete zanedlouho najít i v nabídce nožů Porkert. Zařadíme jej mezi sadu nožů Vilem, čímž tuto řadu obohatíme o multifunkční nůž špičkových vlastností vhodný i pro náročné kuchaře. Nože vyrábíme v té nejvyšší kvalitě a poskytujeme na ně nadstandardní záruku 10 let.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.