Při nákupu zboží v hodnotě nad 1500,- Kč doprava zdarma.

Krájecí deska: dřevo nebo plast?

Krájecí deska patří ke kuchyňskému náčiní, po kterém saháme každý den hned několikrát. Bez nadsázky lze říci, že výběr ideální desky na krájení nemusí být snadný úkol. Na trhu lze nalézt desky nejrůznějších tvarů a materiálů. K nejhojněji zastoupeným patří krájecí desky ze dřeva a plastu. Jaká jsou jejich specifika? Který materiál bude vhodný právě pro vás?


Plastová krájecí prkénka

Plastová prkénka se vyznačují nižší pořizovací cenou a snadnou údržbou, některá lze umývat v myčce na nádobí. Další předností je měkkost materiálu, díky které během krájení nedochází k ničení ostří nožů. Narozdíl od dřevěných prkének se však prkénka z plastu mnohem dříve opotřebují. Značnou nevýhodou je zachytávání a udržování bakterií na povrchu i v zářezech prkénka. S odstraněním některých patogenních organismů si nedokáží poradit ani agresivnější saponáty. Jakmile je tedy prkénko využíváno déle a obsahuje větší počet rýh, nezbyde vám nic jiného, než pořídit nové.


Dřevěná krájecí prkénka

Dřevěné krájecí desky jsou naprostou klasikou. Někoho může od koupi dřevěné krájecí desky odradit obecně zarytý názor, že narozdíl od plastových prkének jsou ta dřevěná méně hygienická. Opak je však pravdou! Studie prokázaly, že bakterie mnohem snáze přežívají na plastovém prkénku než na dřevěném. Předpokládá se, že je to způsobeno ve dřevě obsaženými látkami, kterým mikroorganismy nedokáží úspěšně čelit.

Narozdíl od plastových lze dřevěné krájecí desky využít také k servírování. Dřevěné krájecí desky jsou oproti plastovým odolnější, hygieničtější a estetičtější. Nelze opomenout ani fakt, že jsou mnohem přátelštější vůči životnímu prostředí. Pokud tedy dbáte na ekologii a udržitelnost, vsaďte na kvalitní přírodní materiál, který vám bude sloužit po dlouhou dobu.

Příklady kvalitních krájecích dřevěných desek naleznete také v nabídce Porkert. Na jejich výrobu je používáno dubové dřevo prémiové kvality. Toto dřevo velmi dobře snáší vlhkost a vyznačuje se vysokou odolností. Proto je mimo jiné používáno také na stavební konstrukce či vodní stavby. Dřevo stylově doplňují hliníková madla lakovaná do antracitového odstínu technologií komaxitování, díky kterým se vám bude s deskami pohodlně manipulovat.

Kromě estetické funkce navíc také dostojí praktičnosti - díky madlům si můžete prkénka zavěsit například na kuchyňskou lištu. Stanou se tak designovým doplňkem vaší kuchyně. Krájecí desky Porkert se naprosto odlišují svým originálním provedením. Krájecí deska Invi zaujme svým unikátním tvarem,  Krájecí deska Mitis skvěle poslouží k (ne)všednímu servírování. Pokud jste zastánci klasického provedení, elegantní Krájecí deska Ligni pro vás bude tou správnou volbou. Jedinečným pomocníkem se vám stane Krájecí deska Robus, která poskytne dostatek místa i pro přípravu velké hostiny.

Ve všech případech je potřeba o krájecí desky adekvátně pečovat. K základním pravidlům patří, že by měly být umyty co nejdříve po dokončení krájení. Předejdete tak zasychání zbytků potravin, které mnohdy obsahují agresivní kyseliny, jejichž působení může mít na daný materiál neblahý vliv. Některá plastová prkénka lze umývat v myčce, avšak i v tomto případě je potřeba vzít v úvahu pevnost a tloušťku daného prkénka. Tenké plastové desky se mohou ohýbat a hůře odolávat vysokým teplotám. Dřevěné krájecí desky je potřeba mýt v ruce. K mytí lze použít houbičku se saponátem na nádobí. Drsnou stranou houbičky je možné odstranit případné jemné třísky a srovnat povrch desky. Hlubší rýhy lze případně vyčistit jemným kartáčkem na nádobí. Po umytí je vhodné desky co nejdříve pečlivě osušit a nechat je pořádně vyschnout - ideálně je opřít takovým způsobem, aby k prkénku proudil vzduch ze všech stran. Než dřevěné prkénko sklidíte do šuplíku, dopřejte mu dostatek času na proschnutí. Součástí pravidelné péče o dřevěné prkénko by měla být impregnace olejem, k čemuž poslouží jakýkoliv jedlý rostlinný olej. Stačí jej houbičkou nanést na povrch prkénka, olej se tak dostane i do těch nejmenších pórů a deska bude jako nová. Za správnou péči se vám krájecí desky odvděčí dlouhou životností.

Cookies
Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.